Köpeklerin Çiftliklerde Kilo Kaybetmesi ve Nedenleri

15 August 20130 Comments

Özellikle bayramla beraber birçok köpek , köpek çiftliklerine ve köpek pansiyonlara bırakıldılar.

Ancak köpek sahiplerinin hemen hemen hepsinin bu konudaki en büyük endişesi/şikayeti köpeklerinin pansiyona bırakıldıktan sonra buralarda kilo kaybetmesidir.

Başta hemen şunu belirtmek isterim ki bir çok köpeğin köpek çiftlikleri ve köpek pansiyonlarında kilo kaybetmesi son derece normaldir.

 

Bunun sebeplerini birkaç şekilde açıklayabiliriz.

1-) Evlerde köpekler YANLIZ yaşarlar ve yemeklerini elde etmede herhangi bir mücadele psikolojisi içerisine girmezler , bununla birlikte yaşadıkları sürüde o mamayı yemelerini tehdit edecek başka sürü bireyleri yoktur. Köpek maması yiyen köpek sahipleri yoksa 😉

Köpekler bir çok köpeğin olduğu mekanlara bırakıldığında ilk yaşadıkları stres bu olur ve mama dağıtımında sıra kendine gelene kadar müthiş bir enerji harcar , metabolizma oldukça hızlanır, taa ki mama kendine gelene kadar . Bu farklı durum yani mamasıı elde etme stresi köpeğin daha fazla enerji tüketmesine neden olur.

 

NEW_KENNEL_2009

2-) Zamanında ve yeteri kadar sosyalleşmeyen köpekler,  evden ayrıldıklarında  müthiş bir ayrılık anksiyetesine  girebilirler. Bu anksiyete durumunun ilk belirtisi de köpeğin özellikle yemeden kesilmelsidir. Köpek iki hatta üç gün mama yemeyebilir. Dolayısı ile hızlı kilo verir. Ancak üzülmeyin köpekler 1 hafta kadar mama yemeden çok rahat hayatta kalabilirler ama sularının hiç eksik olmaması lazım.

Durum böyle de olsa çiftliklere bırakılan köpeklerin iki gün mama yememesi durumunda çağ besin rejimi ile vahşi beslenme dürtüleri harekete geçirilmeli ve beslenmesinin sağlaması gerekir. Ama çiğ besin gün içerisinde  azar azar verilmelidir.

Bu tip köpeklere mama verilmeden  öncelikle yanlarda bulunan köpeklere mama verilerek köpeğin mamaya karşı psikolojik beklentisinin de arttırılması gereklidir. Böylece açlık hissi olmasa dahi mamasını kıskanması sağlanarak tüketmesi mümkün olabilir.

kopek otel

3-) Bir çok köpek sahibi köpekleri ile gün içerisinde belirli Plan’larda egzersizler yaparlar ancak çiftliklerdeki köpekler yan kafeslerdeki arkadaşları ile neredeyse akşama kadar koşuşur,  vücut mimikleri ile iletişim kurarlar veya kurmaya çalışırlar bu hareketlilik onların fazla enerji yakmasına da neden olur.

 

4-) Bazı köpek içtiklerinde ise köpekler büyük gezi alanlarına özellikle yemek sonrası tuvalet için salınırlar, Burada tek başına veya anlaşabileceği bir köpekle koşuşturan ve oynayan köpeklerin de tabii ki normal hayattan daha fazla enerji harcayarak kilo vermesine neden olur.

 

Toplum olarak genellikle evlerde yaşayan köpeklerimize baktığımızda , köpeklerimizin biraz kilolu olduğunu görüyoruz. Zira şehir hayatında yaşayan insanlar gibi köpeklerimizde hareketsiz kalmaktadırlar.

Bu sebeple ev köpeklerinin kilolarının kontrol altında tutulması gereklidir. Zira köpeklerda fazla kilo aynı insanlarda olduğu gibi bir çok hastalığın da sebebidir.

 

Bununla birlikte köpek çiftlikleri ve köpek pansiyonlarında köpeklerin kilo kaybetme sebeplerini irdelerden doğu şartlarda ve doğru şekilde bakılan köpekleri referans aldım.

Ancak ne yazık ki köpeklerin bakımlarına ve beslenmelerine yeterince özen gösterilmemesi durumunda da köpekler hızlı kilo kaybedebilmektedirler. Bu tip işletmeler konusunda köpek sahiplerinin oldukça uyanık olmaları, köpeklerini pansiyona uzun süreli bırakmadan önce kısa süreli bırakma ve alma yöntemi ile hem köpeklerini bu yeni mekana alıştırlamaları hem de işletme ve sahipleri hakkında bilgi sahibi olmaları uygun olur.

sisman kopek

 

 

 

Filed in: GenelKöpek Eğitimiköpek pansiyonu
Tagged with:

Yazar Hakkında ()

1971'de Ankara'da doğdu. Polis Akademisi mezunu. 1996 yılında başlayan Köpek Eğitmenliği macerası "K9 Köpek Eğitmeni" olarak hala devam ediyor. Köpek eğitimi ile ilgili eğitim, seminer ve proje bazlı çalışmalar gerçekleştiriyor. Köpek davranışları ve Köpek etolojisi Konularında çalışmalar yapıyor, çocukların ve pet sahiplerinin K9 Amca'sı.

Yorum Yaz

Back to Top