Köpeklerde agresyon ve çözümleri -1

29 July 20130 Comments

LİDERLİK GEÇİŞİ İLE KORKU AGRESYONU OLAN KÖPEKLERİN REHABİLİTASYONU

Köpeklerin agresif yada saldırgan olarak nitelendirildiklerini sürekli duyarız. Bu durum bazı zamanlarda köpek sahiplerinin hoşuna gitse de kontrolsüz bir durum aldığında yada orta ve büyük ırk köpeklerde söz konusu olduğunda ve köpeğin başta sahibi ve yaşadığı çevre tarafından tolere edilmediği dönemlerde karşımıza önemli bir sorun olarak çıkar.

ANCAK UNUTULMAMASI GEREKEN BİR DURUM VARDIR BU DA KÖPEKLERDE MEYDANA GELEN AGRESYONUN ÇOK FARKLI SEBEPLERİNİN OLDUĞUDUR. BU SEBEPLE AGRESİF KÖPEKLERİN EĞİTİMİ VE REHABİLİTASYONU UYGULAMALARINA BAŞLAMADAN ÖNCE TAM OLARAK AGRESYON SEBEBİNİN ANLAŞILMAYA ÇALIŞILMASI GEREKİR.

Köpekler farklı nedenlerden dolayı agresyonu öğrenmiş olabilirler. Zira doğada agresif vücut dili çoğu zaman köpeklerin yardımcısı olmaktadır. Gerek kendi türünden takipleri gerse diğer Türklerle olan av-avcı ilişkileri agresyonun köpeklerde olmasının oldukça doğal bir durum olduğunu bize göstermektedir. Ayrıca alan ve yer savunması da agresyon temelli davranışlar la da uygulanmaktadır.

Ancak kontrolsüz/yanlış öğrEnilmiş agresyon gerek köpeklerin gerekse sahiplerinin günlük hayatlarını olumsuz bir şekilde etkilemektedir.

 

YAKIN ZAMANDA EĞİTİM/REHABİLİTASYON AMAÇLI OLARAK ÇALIŞTIRDIĞIMIZ DİŞİ BİR ALMAN ÇOBAN KÖPEĞİ İLE İLGİLİ DENEYİMİMİZİ BU BAĞLAMDA AKTARMAK İSTİYORUM.

 

Köpeğimiz  2,5  yaşlarında gençlik döneminde itaat eğitimi almış uzun tüylü bir Alman çoban köpeği idi.

Erkek eğitmen tarafından eğitilmiş ve bayan bir sahibi vardı. Bununla birlikte hanımefendinin yardımcıları tarafından da bakımları yapılmaktaydı. Köpek çok küçük yaşlarda eve gelmiş büyük köpeklerle beraber yaşamış bir köpek olarak karşımıza çıkmaktaydı.

Bu süreçte sahipleri özellikle ev dışındaki yabancı diğer köpeklere karşı agresyonnun geliştiğini farkedince ve bu davranış kontrol dışı hale gelince davranış rehabilitasyonu konusundan bizden destek almak istemişler.

 

GENEL TUTUM.
Köpeğimiz dişi olmasına rağmen , dişi erkek karşılaştığı her köpeğe saldırıyordu. Bu saldırganlığı ise ses tonu ve vücut diline bakıldığında daha çok korku agresyonuna benziyordu. Anlaşılan beraber kaldığı dominant karaklterdeki köpeklerden veya daha önce geçmişinde yani yavru iken yetişkin köpeklerden baskı görmüş olabilirdi. Zira yabancı köpekler yaklaşırken daha onların vücut dillerini anlamaya çalışmadan çok keskin bir şekilde agresif tepki veriyordu.

Köpeklere karşı gösterdiği korku agresyonunun temelinde olumsuz bir tecrübe yattığı kesindi.

 

UYGULAMA


öincelikle köpeğimizin güvenini de kazanmak için 3 ayrı eğitmen ile çalışmaya karar verdik. Yapılan eğitim uygulamasının kişiye veya mekana bağlı olmasını istemiyorduk. Eğitmenlerimizinden birinin bayan olması köpeğimize bir bayandan gelen liderliği de kabullenmesi, bayan liderin yaptığı düzeltmeleri hazmedebilmesi anlamında sürece destek sağladı. Köpeğin yaşadığı evde onunla ilgilenen bakıcıların tamamı köpeğin hemen her istediğini yerine getirmişler, doğru davranışı sergileme konusunda ona dstek olamamışlardı. Bu yüzden bayan eğitmen belki de çözüm anahtarımız olacaktı.

Erkek eğitmenlerde başta çok iyi olan köpeğimiz bayan eğitmenimiz ile yaptığı ilk derste oldukça şaşkındı.

Bu durum köpeğimizin bayanlardan gelen liderlik davranışlarına çok alışkın olmadığıtezimizi güçlendirdi. bununla birlikte onu gezdiren bayan yardımcıları seyrettiğimizde köpeğin her olası bir köpekle karşılaşma durumunda içine girdikleri aşırı tedirgin ruh halinin köpekte agresyonu daha da tetiklediğini farkettik. , düşünün lideriniz korkuyorsa siz ne yapardınız??

 

Köpeğimize üç ayrı eğitmenimizde yaptığımız itaat eğitimi tekrarlarının ardından dişi köpeklerle çok iyi geçinen yetişkin ve eğitimli bir köpeğimize tanıştırmaya karar verdik. Erkek köpeğimizin tacizini önlemek için onu sevk kayışı ile sabitlerden dişi köpeğimizi serbest bıraktık.

Geniş bir alanda yaptığı bu uygulamamızda köpeğimizi öncelikle aşırı tepki gösterdi. Hatta erkek köpeğe saldırdı. Ancak aradan biraz zaman geçtikten sonra en azından onun varlığına alıştı. Zira erkek köpeğimize son derece sosyal ve köpeklere herhangi agresyonu olmayan bir köpeğimiZdi.  işi köpeğimniz Serbest olduğu içinde kendini bir alana sıkışmış gibi hissetmiyordu.kendi istediği zaman gelip erkek köpeği koklayabiliyordu.

Bu aşamada dişi köpeğimizin mamaya olan düşkünlüğü de işimizi kısmen kolaylaştırdı.Bu alıştırmayı iki gün uyguladıktan sonra dişi köpeğimiz bayan eğitmen liderliğini tamamen kabullenmişdi.

 

Köpeğe yeni bir egzersiz yaparak köpeklere agresyonunun azaltılması in hedefledik. Ancak öncesinde erkek köpeğimizi de serbest bırakarak oynamalarını sağladık. Buna rağmen köpeğimizin kısmi tedirginliği devam ediyordu. Bir başka köpeği kabullenmek yerine tamamen eğitmene odaklanıyor, bu da diğer köpeklerin davranışlarını okuma konusunda başarısız olmasına neden oluyor, bu sebeple de hangi köpek ne amaçla gelirse gelsin direk agresyon sergiliyordu.

 

Bu yüzden yeni bir uygulamaya geçtik.

Dişi kopek bir tarafımızda erkek kopek diger tarafımızda olmak uzere bedenimizle birbirlerine temas etmemelerini saglıyarak yuruyus yaptık. Daha sonrasında tek bir tarafımıza iki kopegimizi alarak yuruduk daha sonra ise Dişi köpeği tasmasından erkek köpeğe bağladık 50 cm ilk bağlantı sebebi ile dişi köpek erkek köpeğin gittiği heryere gitmek zorunda kaldı.

Yani eğitmen liderliğini  erkek köpeğe verdik.

Akabinde biz eğitmenler Köpeklerin olduğu ortamdan yavaş yavaş uzaklaşarak onları YANLIZ bıraktık. Uzaktan gözlemlemeye devam ettik. Kısa süreli hırlaşmaların haricinde köpeklerin iyi geçinmeye başlamaları uygulamaların doğruluğunu da ispat etmiş oldu.

 

Artık çiftlikte yapılacak eğitimlerin son aşamasına gelmiştik

Sürü psikoloji yaratabilmek için yaşı küçük sosyal diğer bir köpeği de dişinin liderliği altına verdik. Yapmaya çalıştığımız dişimizin doğal sürü davranışlarını ve hıyerarşisini öğrenmesi idi. Sürü içi davranışların agresyon olmadan doğru vücut dili kullanılarak yürütülebilecğini anlayan köpeğimiz yaklaşık 8 günde diğer köpeklere saldırmayı bıraktı.

Köpeğimizin yaşadığı yerde yapılacak egzersizlerin ardından uyumlu bir köpek olacağını tahmin ediyorduk.

 

Köpeğimizin evinde eğitimlere başladığımızda ondaki inannılmaz değişim ev sahiplerinin hemen dikkatini çekti. tabi köpek eğitimi denince sadece köpeğimizin eğitimini düşünmek imkansız, ev halkı ile iki teorik dersin ardından 4 er kez de uygulamalı ders yaptık. çalışanların köpeği yönlendirme ve ona liderlik etme davranışlarının gelişimini sağlamaya çalıştık.  Özellikle köpeğimiz ile doğru itaat egzersizlerini doğru zamanda ödül ikaz ve ceza uygulamalarını yapmalarını hedefledik. Şükür ki şu ana kadar herhang bir ceza uygulamasına gerek olmadan ikaz ödl dengesi ile köpeğimiz yeni hayatına daha mutlu olarak adapte oldu.

 

 

Filed in: Genel

Yazar Hakkında ()

Yorum Yaz

Back to Top