Köpek Eğitiminin Çocuklar Üzerine Etkisi

07 April 20130 Comments

 

Hemen hemen Bir öğretim yılı boyunca özel birnilk öğretim okulunda 4. , 5. ve 6. Sınıf öğrencilerine köpek eğitimi ve davranışı dersleri veriyorum.

Okulumuzun Bilim klübü bünyesinde yürüttüğümüz proje kapsamında seçmeli olarak köpek eğitimi derslerine katılan  çocuklarımızın arasında köpekten ciddi anlamda korkanlar olması başlangıçta beni çok şaşırtmıştı.

İki ayrı sınıfta toplam 55 öğrenci ile başladığımız projemizde sadece 6 öğrencinin evlerinde köpeği olması da diğer ilginç bir durumdu.

55 öğrenciden 6-7 öğrencimiz de köpekten çekinirken 2 öğrencimiz hayatında köpeğe hiç dokunmadığını çok korktuklarını belirttiler.

Ama köpekten korkan bir çocuğumuzun; ben köpekleri tanımak istiyorum korkularımı yenmek istiyorum talebi biz yetişkinlerin tavırlarını düşününce ben de inanılmaz duygular yaşattı, 

Çalışmamızda başlangıçta küçük Irk bir köpek olan Cooker SUZİ  ile başladık, hem çocukların çekinmesini ya da korkmasını engellemiş olduk hem de oldukça sosyal SUZİ sayesinde yöneticilerin ve diğer öğrencilerin projeye sempati ile bakmalarını sağladık.

Projemizin adını genç Köpek Eğitmenleri olarak planlamıştık Ancak ilk gün 4. sınıflardan bir öğrenci t-shirtüme bakarak “”””” aaaa K9 Amca gelmiş””””””” deyince hem projemizin adı değişti, hemde web sitemize ilham kaynağı oldu.

Projemizin adının k9 amca olması sebebiyle öğretmenlerin ve yöneticilerin bir çoğu projeyi kurt köpekleri ile yürüteceğimizi düşünmüşlerdi. K9 un bir köpek cinsi olmadığını eğitim sistemi olduğunu uzuuuun şekilde anlatmıştım. Bu yüzden oldukça sosyal olan SUZİ  bir miktar işimizi kolaylaştırdı ufak tefek fiziği ile de hemen herkesi gülümsetti.

Çocuklarımıza ilk haftalarda köpeklerin kökenleri köpek ırkları köpek davranışı köpeğe yaklaşma şekilleri konusunda egzersizler ve çalışmalar yaptık.

Haftalar ilerledikçe çocuklarımızın köpeklere ilgili sorularını da cevaplayacak yavaş yavaş eğitim faaliyetlerine başladık.

 

İlginç değişim

Çocuklarımız eğittiğimiz köpeklerin eğitim kayışlarını alarak tek başlarınaneğitim yapmaya başladıklarında vücut dilleri, bakışları ve konuşmalarındaki özgüven gerçekten görülmeye değerdi.

Bir süre sonra köpeğimizi değiştirmek orta ırklardan lan Golden Retriwer EFE ile eğitimlerimize devam etmeye başladık.  Efe çocuklarımızda farklı bir psikoloji geliştirdi. Zira fizik olarak neredeyse çocuklardan kilo olarak ağırdı. Çocuklarımız efe ile eğitim yapmaya başladıklarında yine öz güvenlerinde müthiş bir gelişme daha oldu. Artık Kocaman bir köpeği Yönetebiliyorlardı.

 

Bu neredeyse bir öğretim yılı süren ve halen devam eden K9 Amca projemizde Ben çocuklarımızda farkettiğim gelişmeleri belirtmeye çalışacağım.

 

1-) Araştırmacılık

Çocuklarımıza verdiğim köpek ırkları ile ilgili ödevler konusunda yaptıkları  yüzeysel yaptıkları araştırmalar köpeklerin eğitilmeye başlanmasınlar beraber derinleşti ve bu konuda benim telkinim olmadan çocukların çök ilginç detaylar yakaladıklarını farketmeye başladım. Bu  durum çocukların farklı araştırmalar yapmalarına da eden oldu.  Zira ebebeveynlerinden İngilizce bilen çocuklarımız köpek eğitimi ve davranışı konusunda  makaleler , araştırmalar bulup bunları okuyup, derste anlatmaya başladılar..

 

2-) Kendini ifade

Çocuklarımızın hemen hepsine teorik derslerimiz süresince köpeği neden sevdiklerinden başlayan konuşmalar hazırlattım.  Bu çok sevdikleri konuda hemen her çocuk bir açıklama yapmaya başladı. Başlangıçta kalabalık karşısında bu kadar detaya girmekten çekinen çocuklar ilerleyen dönemlerde daha iyi ifadeler kullanmaya başladılar , her öğrenciye çocuklar konusunda yaptıkları araştırmaları anlatılma fırsatını da yakaladık.

 

3-) Vucut Vili

Çocuklarımızda köpeklerin vucut dillerini okuma yetenekleri konusunda konuştuktan sonra yapılan uygulamalarda giderek kendilerini geliştirdiklerini fark ettim. Kendilerini  ifade sırasında köpek eğitimi için gerekli olan vücut dili egzersizlerinin ne kadar etkili olduğunu da öğrendim. Zira artık ifadelerinde vücut dili ve mimikleri de keyifle ve en önemlisi doğru kullanıyorlardı.Bu durumun hayatlarına da olumlu etkileri konusunda öğretmenlerinden güzel tepkiler almaya başladım

4-) Sorun Çözme

Köpek eğitimi köpeğin çok hızlı olan refleks lerine aynı hızda düşünüp tepki vererek ilerleyen oldukça dinamik bir meslektir. Eğitim uygulaması planlı olmalı ve köpeğin muhtemel tepkileri de önceden kestirilebilmelidir.

Çocuklarımızdan özellikle 6. Sınıf öğrencilerinde köpekleri eğitirken karşılaştıkları sorunlarda başlangıçta ne yapacaklarını bilmez bir davranış varken ve sürekli ne yapmaları gerektiğine dair bana soru yöneltirlerken , ilerleyen dönemlerde kendi başlarına çözüm arayışına girdiklerine şahit oldum. Hatta çözümü hızlıca bulup uygulamaya bile başladılar.

Gelişen ani olaylarblarşısında hızlı ve doğru tepkiyi vermenin hayatlarında ne kadarbönemli olduğunu söylememe gerek yok , ancak köpek eğitminin çocuklarda bu konuda bun kadar buyuk olumlu bir etki yaratacağını başlangıçta ben bile düşünmemiştim. Zira birbirlerini de  takip ediyorlar , uygulamalrdan ,yapılanlardan dersler çıkarıyorlar ve sorunlara hızlı çözüm buluyorlardı.

Başlangıçta k9amca bu köpek yapmıyor şikayetleri ilerleyen derslerde bak nasıl yaptırdım böbürlenmelerine bıraktı. Çocuklar artık karşılaştıkları sorunlarla ilgili çözüm üretmeye başladılar.

5-) Özgüven

Çocuklara özellikle Eğitmen Yeleklerini dağıttıktan sonra yarı eğitmen halleri ders günlerinde diğer sınıf arkadaşları ile olan diyalogları önemli şekilde öz güvenlerinin yükseldiğinin de bir göstergesiydi.  Zira kocaman köpekleri dize getiren minik birer eğitmendi artık onlar. Derslere gelirken yelekleri ile koridorlarda geçişleri kantin alışverişi esnsında yeleklerini soranlara verdikleri cevaplar tek kelime ile müthişti.

 

Görüleceği üzere köpek eğitim faaliyetleri çocuklar üzerinde son derece olumlu etkiler yarattı. Bu durumun köpeklerle birlikte yaşayan çocuklara yansımasını düşündüğümüzde gelişimin etkisinin büyüklüğünün farkına varabiliriz.

Evet her aile köpek satın alma ve bakımı ile iligli imkan sahibi olmayabilir. Ancak çocuklarının evcil hayvanlarla belirli düzeyde irtibatlı olmalarını onların gelecekleri için sağlamalıdırlar.

Eğitimmfaaliyetlerinin geliştirilerekmarttılması gerektiğin inanıyorum

Filed in: GenelKöpek Eğitimi
Tagged with:

Yazar Hakkında ()

1971'de Ankara'da doğdu. Polis Akademisi mezunu. 1996 yılında başlayan Köpek Eğitmenliği macerası "K9 Köpek Eğitmeni" olarak hala devam ediyor. Köpek eğitimi ile ilgili eğitim, seminer ve proje bazlı çalışmalar gerçekleştiriyor. Köpek davranışları ve Köpek etolojisi Konularında çalışmalar yapıyor, çocukların ve pet sahiplerinin K9 Amca'sı.

Yorum Yaz

Back to Top