Köpek alırken nelere dikkat etmeliyiz?

15 January 20130 Comments

german_shepherd_puppies

Bir Köpek sahibi olmaya can atıyoruz, ekranlarda, yazılı basında veya çevremizdeki arkadaşlarımızda o muhteşem birlikteliği gördükten sonra ailece bir köpek edinme düşüncesi bizi iyiden iyiye sardı. Köpek almayı düşündüğümüzde kendimizin ve şartlarımızın buna hazır olup olmadığını anlamamız gerekmektedir. Öncelikli olarak kendi hayatımızın köpek ile birlikte yaşamaya uygun olup olmadığını veya hangi ırktaki köpeğin bize uygun olduğunu kesinlikle en önce belirlemeliyiz. Köpek ile birlikte yaşamaya uygun ve hazır değilsek bizim ve sevimli dostumuz için sorunlu bir hayat bizi bekliyor demektir. Eğer bir aile isek aile fertlernin de mutlaka onunla ilgili sorumlulukları farklı düzeylerde paylaşmaları gerekmektedir.
Bununla birlikte köpeğimizin bütçemize getireceği ek yükleri de göz önünde bulundurmalıyız. Aşı programı fiziksel gelişimi için dengeli beslenme, sizin ihtiyaçlarınıza istediğiniz gibi cevap vermesi için gereken eğitim  süreci tüm bunlar size bazı ek maddi yükler getirecektir.

Tüm bunlara rağmen sanırım onların bizim hayatımıza katacaklarını da unutmamak gerekir. Ancak köpeğmizi edinmeden önce kendimize sormamız gereken bazı sorular vardır. Bu amaçla aşağıdaki sorulara kesin ve net cevaplar vermeliyiz !

Ondan Ne Bekliyoruz ?

Öncelikli olarak bir köpek almaya karar verirken soracağımız soru: “Ben Hangi Amaçla Bir Köpek Almak İstiyorum ? ” olmalıdır. Yani köpeğinize henüz onu almadan ,almayı  hayal ederken bir “kişilik” vermeniz gerekmektedir.

Almayı planladığınız köpeğinize düşüncenizde veya pek tabii hayalinizde bir kişilik verdiniz. Ancak bu kişilik tam olarak ondan beklentilerinizi ortaya koymalıdır. Örneğin , koruma köpeği, çocuklarıma arkadaş, sessiz sakin ve ona ihtiyacım olduğunda yanımda olan bir dost, hareketli zıpır ve komiklik yapan bir çocuk , hem evde hem de avda yardımcı olacak bir  köpek ,sevimli ve tüyleri uzun bir köpek , oyuncu ufak tefek kısa tüylü bir bir köpek, yabancı geldiğinde havlasın ama ısırmasın ufak tefek sevimli olsun  vs………..

Ondan beklentimizi tam olarak ortaya koymalıyız dedik , zira yavru iken davranış olarak bir birine benzeyen köpeklerde ,yaşları ilerlemeye başladıkça karakterlerinde farklılıklar iyice belirginleşir, iki aylık yavru iken Pointer da Alman Çoban Köpeği de oyuncudurlar, evin içerisinde koşturur dururlar, ancak bir kaç ay sonra Alman Çoban Köpeği yabancılara havlamaya , hatta sokağın başından biri geçse tepki vermeye başlar, Pointer da balkondan gördüğü kuşlara işaret edip ,dışarıdaki kanatlı hayvanları ,poşetleri hareketli cisimleri kovalamaktan sıkılmaz.

Köpeğinize bir kişilik verirken öncelikli olarak ondan beklentinizi mantıklı bir şekilde belirlemeli uzmanlara danışmalı, mümkün olduğunca çok araştırmalısınız.

Filed in: Köpek Eğitimi
Tagged with:

Yazar Hakkında ()

1971'de Ankara'da doğdu. Polis Akademisi mezunu. 1996 yılında başlayan Köpek Eğitmenliği macerası "K9 Köpek Eğitmeni" olarak hala devam ediyor. Köpek eğitimi ile ilgili eğitim, seminer ve proje bazlı çalışmalar gerçekleştiriyor. Köpek davranışları ve Köpek etolojisi Konularında çalışmalar yapıyor, çocukların ve pet sahiplerinin K9 Amca'sı.

Yorum Yaz

Back to Top